Groep 4/5

 

 

Juf Esther Dauvillier  (ma-di-wo-do-vr) 

Juf Marlin van Duijvenbode - onderwijsassistent  (ma-di-wo-do-vr)          

 

Programma van de dag van groep 4 en 5

 

Voordat we om 8.45 uur starten met de les kunnen de kinderen bij binnenkomst nog even iets voor zichzelf doen. Dat kan zijn tekenen of kleuren, lezen, een spelletje uit de kast, een boek omruilen voor het lezen of lekker kletsen met de anderen.

Zodra het 8.45 uur is beginnen we de dag met een gebed en de kalender. Daarna nemen we kort de activiteiten van de dag door.  Elke ochtend werken wij aan taal, spelling en rekenen. De activiteiten in de middag zijn elke dag anders.                                                                               

De groepen starten de dag met technisch lezen. Hier lezen de kinderen twee keer in de week een half uur op niveau onder begeleiding van een leerkracht of ouder. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de methode Luc Koning. De andere dagen gaan ze samen met hun maatje uit groep 7-8 flitsen op de computer en tutor-lezen.

Tijdens de taalles werken de groepen aan veel verschillende onderdelen van taal. O.a. aan woordenschat, schrijven van zinnen, onderwerp en hoofdgedachte bepalen, creatief taalgebruik, beeldspraak en beeldtaal. Een hele divers aanbod van taal.  Aan het eind van elk blok volgt een toets.

 

Tijdens de spellingles wordt 1 spellingsprobleem aangeboden en kunnen de kinderen met behulp van de uitlegkaarten de opdrachten maken in hun schrift. Elk blok wordt afgesloten met een dictee waarin alle spellingsproblemen van de afgelopen periode aan bod komen. In de klas hangen de spellingregels waar we in die weken mee bezig zijn.

 

Rekenen doen we na de ochtendpauze. De kinderen in groep 4 leren sommen tot en met 100 en daar komen de keer-sommen bij. Voor groep 5 gaan de sommen inmiddels tot 1000 en leren ze cijferen. Daarnaast komt het delen erbij.

 

Groep 4 leert dit schooljaar alle hoofdletters schrijven en oefent daarmee. Dit doen ze eerst nog met potlood. Na de kerstvakantie doen ze dit met een vulpen. Zodra het werken hiermee in de schrijfschriftjes goed gaat, mag de vulpen ook gebruikt worden in de andere schriften.

Groep 5 oefent vooral op het schrijven van zinnen en ook de grootte van het schrift is van belang.

Groep 4 en 5 gaan op maandag samen gymmen. Op vrijdag gymt groep 5 nog een keer, maar dan met groep 6. Groep 4 gaat nog 1 keer per week samen met groep 3 buitenspelen.                                                                                                                          

Wereldoriëntatie heeft groep 4 samen met groep 3. Groep 5 krijgt de vakken natuur, geschiedenis en aardrijkskunde apart aangeboden in blokken van 3 weken.

In de middag is er tijd voor catechese, kanjertraining, tekenen, handvaardigheid, muziek, dans en drama.